Durys123
  • НАЧАЛО
  • БЛОГ
  • DURY'S
  • КОНТАКТИ
Durys123
  • НАЧАЛО
  • DURY'S
  • БЛОГ
  • КОНТАКТИ

Блог

За бохемския стил и щастието

КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ПЕРЛИТЕ?

КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ПЕРЛИТЕ?

Според китайските митове, перлите падали от небето, когато драконите се биели. Древните персийски легенди твърдят, че перлите са сълзите на боговете.
Перлите стимулират честността и лоялността. Те носят успокоение на притежателя си си и го настройват за приливите и отливите в живота. Насърчават вярата, любовта и почтенноста. Заради асоциациите си с водата и луната, перлите балансират емоциите, особено на водните знаци.
Перлите помагат да се свържете с Богинята и с нейната абсолютна женска енергия. Те са създадени от природата и поради това трябва да се използват с повишено внимание. Ако се чувствате отрицателно настроен, по-добре свалете перлите, защото те ще абсорбират отрицателната ви енергия. Ако се използват правилно перлите ще намалят стреса и ще ви помогнат при болести като хипертония, главоболие и изтощения. Хроничното главоболие и мигрена могат да бъдат облекчени или напълно излекувани, когато се носи перлена огърлица директно върху кожата. Перлите помагат и за туширане на алергии, при лечение на стомашни заболявания, настинки, бронхити и белодробни инфекции.
Измивайте перлите често, за да се презареждат. Не ги оставяйте дълго в кутийката за бижута, защото те имат нужда от допира с кожата ви и може дори да променят цвета си, ако бъдат оставени сами.

СЛАДКОВОДНИ ПЕРЛИ

Сладководните перли биват речни и езерни. Речните сладководни перли обикновено са дребни по размер и с неправилна издължена форма – приличат на оризови пуканки. Езерните перли са по-едри, а най-популярните езерни перли са са перлите Бива, кръстени на езерото Бива в Япония, от където произлизат мидите, които ги образуват. Речните перли са много по-често срещани, а в една бисерна мида могат да бъдат имплантирани до 25 ядра, което прави добивът много по-обилен и обуславя по-ниската им цена.
Познати предимно с ексцентричните си форми и разнообразието си от размери и цветове, основната характеристика на сладководните перли е тяхната отличителна повърхност и топлината на блясъка им. Седефът е първокласен, но за сметка на това не е с максималния искрящ и металически оттенък. Освен в традиционния бял цвят, тези перли съществуват и в дъга от натурални, пастелни цветове, като лилав, сив, розов и всеки техен оттенък. Сладководните перли разполагат с богато разнообразие от форми, включително форма близка до тази на картофа, както и оризовидна и под формата на копче, сълза, кръгла или близка до кръглата форма. Въпреки че в повечето научни информативни четива сладководните перли са описани като характерни за много кътчета от света, основният им разпространител си остава Китай.
Една мида може да даде добив от около 50 перли наведнъж. Най-често това става, когато в черупката на мидата попадне дразнител – песъчинка, парченце корал, дребен морски обитател... Това предизвиква отделяне на седеф като защитна реакция, който се наслоява около дразнителя.
В наши дни производителите на перли поставят такива „дразнители“ като отварят мидата и ги плъзват между черупката и мантията. Нужни с няколко години, за да се образува перла. Това са така наречените култивирани перли. Те могат да бъдат с най-разнообразна форма и цвят. В една бисерна мида могат да бъдат имплантирани до 25 ядра, което прави добивът много по-обилен и обуславя по-ниската им цена. 

СОЛЕНОВОДНИ ПЕРЛИ

Естествените перли са много редки и не са с правилна и еднаква форма. Събирането на достатъчно голям брой естествени перли с приблизително еднаква форма, размер и цвят, за направата на колие или дори гривна може да отнеме години и със сигурност ще ви струва доста солидна сума. Алтернатива на прилична цена предоставят култивираните естествени перли. Те се образуват по същия начин, с тази разлика, че „дразнителят“ се поставя в малък срез в тъканта на мидата по оперативен път в специални ферми за бисерни миди. За „дразнител“ може да бъде използвано парченце от черупката или парченце от самата тъкан на мидата. Този метод позволява парченцата от черупка да бъдат предварително обработени в определена форма и по този начин получената перла да има или правилна кръгла, или дори нестандартна форма – сърце, звезда и др.
Най-популярните видове естествени култивирани перли са японските перли Акоя, златистите перли от Южно море, Таитянските черни перли и Китайските култивирани перли. Всички те са соленоводни и се произвеждат по различни технологии – някои включват имплантирането единствено на тъкан, а други – и миниатюрно „мънисто“ в определена форма.
Перлите Кеши се срещат и в природата, но най-често са култивирани, а разлика между натуралните естествени перли кеши и естествените култивирани такива трудно може да се направи. Те се образуват при пробиване на черупката и нараняване на бисерната мида или – при процеса на култивация – ако мидата изхвърли имплантираното мънисто-ядро и в кухината на неговото място образува друга, по-малка перла, често с неправилна форма. Перлите Кеши се образуват и като втора реколта перли от едни и същи миди. 
Друг вид соленоводни перли са перлите Мабе. Те също идват от Южно море и се срещат и в природата, но много, много рядко. Перлите Мабе са плоски от едната страна и заоблени от другата – при култивираните естествени перли тази форма се получава чрез поставяне на импланта в близост до черупката на мидата – така перлата залепва за черупката и едната и страна остава плоска. формата на тези перли е много подходяща за инкрустация или кабушони от мъниста.

 

24.08.2021

Свойства на камъните

  • НАЧАЛО
  • БЛОГ
  • DURY'S
  • КОНТАКТИ

Общи условия за ползване

Условия на поверителност

 

© Copyright 2021 Всички права запазени за Durys.BG.